antonimlər 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Turşumaq – dadı turş olmaq, turş hal almaq mənasını bildirən fe'ldir. Ümumiyyətlə, qida məhsullarının xarab olması, keyfiyyətinin dəyişməsi ilə əlaqələndirilir. Lakin məcazi mənada da istifadə oluna bilir.

Antonimlər:

Şirinləşmək: Turşumağın əsas antonimi şirinləşməkdir. Şirinləşmək, dadının turşluqdan şirinliyə doğru dəyişməsini, yaxud da ümumilikdə əhval-ruhiyyənin yaxşılaşmasını ifadə edir. Bu antonim cütü əsasən qida məhsulları ilə bağlı kontekstdə istifadə olunsa da, məcazi mənada da tətbiq oluna bilər. Məsələn, “üzü turşumuşdu, amma sonra danışdıqca şirinləşdi” deyəndə əhval-ruhiyyənin dəyişməsindən bəhs olunur.

Yaxşılaşmaq: Bəzi hallarda, turşumaq sözü, məsələn, əlaqələrin pozulması, vəziyyətin pisləşməsi mənasında işlənərsə, antonimi "yaxşılaşmaq" ola bilər. Məsələn, "münasibətlərimiz turşumuşdu, amma sonra yaxşılaşdıq". Bu kontekstdə "yaxşılaşmaq" əlaqələrin bərpasını, vəziyyətin müsbət istiqamətə doğru dəyişməsini ifadə edir.

Təzələnmək: Əgər turşumaq qida məhsullarının keyfiyyətinin pisləşməsi mənasında istifadə olunursa, antonimi "təzələnmək" ola bilər. "Təzələnmək" sözü, məhsulun yenidən təzəliyini, keyfiyyətini əldə etməsini bildirir.

Dünənki xörəklər günün qabağında qalıb turşumuşdu (M.Süleymanov)
Buradan sərin meh gəlir, içəridə yatanların yuxusunu daha da şirinləşdirirdi (Ə.Vəliyev)
Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz