Marzipan
Mənası: Şəkər tozu və üyüdülmüş badamın qarışığından hazırlanan elastik, xəmirəbənzər şirniyyat növü. Marzipan adətən müxtəlif formalarda və bəzəklərlə hazırlanır və həm öz-özlüyündə, həm də tortların, piroqların və digər şirniyyatların bəzədilməsində istifadə olunur. Rəngləndirilərək və aromatizatorlar əlavə edilərək dad və görünüş baxımından fərqləndirilir.
Mənbəyi: Alman dilindən (marzipan) keçmiş, özü isə italyan dilindən (marzzapane "Pasxa çörəyi") götürülmüşdür. İtalyan sözü isə "marza" (marş, qarışdırmaq) və "pane" (çörək) sözlərindən əmələ gəlmişdir. Başlanğıcda marzipan badam və şəkər qarışığından hazırlanan bir növ Pasxa çörəyi olub.