Badam (fars. بادام) isti ölkələrdə geniş yayılmış, Rosaceae (gül) fəsiləsinə aid, sərt qabıqlı meyvə və onun ağacına verilən addır. Qədim zamanlardan bəri insanlar tərəfindən yetişdirilən badam ağacının min illərdir mədəniyyət tariximizdə əhəmiyyətli yeri vardır. Həm dadına, həm də sağlamlığa faydalarına görə qiymətləndirilən bu meyvə, müxtəlif mədəniyyətlərin mətbəx və ənənələrində özünə yer tapmışdır.
Badamın meyvəsi, oduncaqlaşmış bir qabıq içərisində yerləşən, adətən iki hissədən ibarət ləpə formasındadır. Bu ləpələr şirli və yağlıdır, dadlı və qidalıdır. Acı və şirin növləri mövcuddur. Acı badamın tərkibində amikdalin adlı bir maddə var ki, o da insan orqanizmi üçün zəhərlidir. Şirin badam isə geniş istifadə olunur. Ləpələri təzə halda, qovrulmuş, duzlanmış, ya da müxtəlif şirniyyat və qənnadı məmulatlarının hazırlanmasında istifadə edilir.
Badam ağacı, hündürlüyü 3-10 metrə çatan, orta ölçülü bir ağacdır. Çiçəkləri ətirli və çox gözəldir, erkən yazda açır. Badam ağacının yetişdirilməsi üçün mülayim iqlim və qumlu torpaq əlverişlidir. Dünyada müxtəlif növ badam yetişdirilir və hər bir növ özünəməxsus dad və xüsusiyyətlərə malikdir. Badam yağı, badam südü və badam unu kimi məhsullar da geniş istifadə olunur.
Qədim yunan mifologiyasında badam ağacının məhəbbət və bərəkət simvolu olduğu deyilir. Müxtəlif mədəniyyətlərdə badam, bərəkət, uzun ömür və sağlamlığın simvolu kimi qəbul edilir və bayram mərasimlərində də tez-tez istifadə olunur.