izahlı lüğət 2 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Kolbasa – ət məhsullarından olan, xüsusi üsulla hazırlanmış və bağırsaq və ya süni qabıqlara doldurulmuş, qida məhsuludur. Rus dilindən gələn bu söz, öz köklərini türk dillərinə aparır. “Kolbasa” sözünün etimologiyası, ətin xüsusi bir şəkildə bükülüb sarılmasını, bir növ “kol” halına gətirilməsini əks etdirir.

Kolbasanı hazırlamaq üçün müxtəlif növ ətlərdən (mal əti, donuz əti, quzu əti və s.) istifadə edilə bilər. Ət, duz, istiot, müxtəlif ədviyyatlar və bəzən də digər əlavələr (süd, yumurta, yağ) ilə qarışdırılıb, xüsusi texnologiya ilə qaynadılır, qızardılır və ya bişirilir. Həmçinin, ət qarışığı hissələrə bölünərək ayrı-ayrı qablara doldurulub, daha sonra qaynadılaraq, qızardılaraq, qurudularaq və ya tüstü ilə qovrulmaqla hazırlanır. Nəticədə müxtəlif dad, forma və ölçüdə kolbasalar əldə edilir.

Kolbasaların hazırlanma üsulları və istifadə olunan ət növləri onların növlərinin müxtəlifliyini müəyyən edir. Bizim ölkədə və dünyada çoxlu sayda kolbasa növləri mövcuddur: qaynadılmış, qızardılmış, hisə verilmiş, qurudulmuş, ədviyyatlı, ədviyyatsız, yağlı, yağsız və s. Hər bir növ özünəməxsus dad və aroması ilə seçilir. Kolbasa müstəqil yemək kimi, həmçinin müxtəlif yeməklərin hazırlanmasında, sandviçlərdə və s. geniş istifadə edilir.

Qeyd etmək lazımdır ki, kolbasanı hazırlamaq üçün istifadə edilən ətin keyfiyyəti və tərkibi məhsulun dadını və qida dəyərini müəyyən edir. Ona görə də keyfiyyətli və təbii məhsullardan hazırlanmış kolbasaları seçmək məsləhətdir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz