Donuz, Sus scrofa domesticus elmi adıyla tanınan, Suidae fəsiləsinə mənsub, iri gövdəli, qısa ayaqlı, qoşadırnaqlı bir məməli heyvandır. Vəhşi donuz (Sus scrofa) adlanan əcdadından əhliləşdirilərək əldə edilmişdir. Əhliləşdirilmiş donuzlar ət, yağ və dəriləri üçün min illərdir ki, insanlar tərəfindən yetişdirilir. Onların bəslənməsində çeviklik və hər cür qida maddəsini qəbul edə bilmə bacarığı, çoxalma sürətləri və ətinin dadı onları dünyanın bir çox yerində vacib bir heyvan kimi ön plana çıxarmışdır.
Donuzların bədənləri sıx tüklərlə örtülmüşdür, rəngləri isə növdən və yetişdirmə üsulundan asılı olaraq ağ, çəhrayı, qəhvəyi və ya qarışıq rəngdə ola bilər. Qısa, güclü ayaqları və geniş, yastı burnu vardır. Burnu torpağı qazmaq və qida axtarmaq üçün idealdır. Həmçinin, çox inkişaf etmiş qoxu duyğusuna malikdirlər. Əhliləşdirilmiş donuzların vəhşi əcdadlarından fərqli olaraq daha iri və daha çox yağ ehtiyatına sahibdirlər.
Donuz əti dünyanın bir çox mətbəxində geniş istifadə olunur. Müxtəlif bişirmə üsullarına uyğunlaşa bilən və müxtəlif ədviyyatlarla tamamlana bilən dadlı bir ət növüdür. Bundan əlavə, donuz piyi və donuz dərisi də müxtəlif məqsədlər üçün istifadə edilir. Donuz piyi qədim zamanlardan bəri qida məhsullarının saxlanması və bişirilməsində istifadə olunur. Donuz dərisi isə dəri məmulatlarının istehsalında tətbiq olunur.
Tarix boyu donuz, müxtəlif mədəniyyətlərdə müxtəlif simvolik mənalara malik olmuşdur. Bəzi mədəniyyətlərdə müsbət, bəzilərində isə mənfi simvolizmi ilə tanınır. Ancaq dünyanın bir çox yerində ət, yağ və dərisi səbəbindən iqtisadi cəhətdən böyük əhəmiyyətə malikdir.