Tüpürcək (is.) Ağızda ifraz olunan, həzm sisteminin əsas komponentlərindən biri olan, əsasən sudan, elektrolitlərdən, fermentlərdən (amilasa, lizozim) və müxtəlif üzvi birləşmələrdən ibarət selikli mayedir. Tüpürcək ağız boşluğunun nəmləndirilməsində, qidanın udulmasının asanlaşdırılmasında, dad duyğusunun təmin edilməsində və ilkin həzm prosesində (amilasa fermentinin karbohidratların parçalanmasında rolu) mühüm rol oynayır. Bundan əlavə, tüpürcəyin tərkibindəki lizozim bakteriyaların məhv edilməsində iştirak edir, ağız boşluğunun müdafiə mexanizminə töhfə verir.
Ədəbiyyatda və gündəlik danışıqda isə "tüpürcək" sözü daha çox ağızdan xaricə atılan maye – ağız suyu kimi istifadə olunur. Bu mənada, o, bəlğəmlə qarışdırılmamalıdır. Bəlğəm tənəffüs yollarından ifraz olunan selikli və ya selik-irilə əlaqəli mayedir. Beləliklə, "tüpürcək" və "bəlğəm" sinonim deyil, fərqli ifrazatlar üçün istifadə olunur.
◊ Tüpürcəyi qurumaq (məc.): Bu ifadə güclü qorxu, sarsıntı, dəhşət hissi yaşamaq mənasını verir. Qorxu hissinin intensivliyi tüpürcəyin azalmasına və ya tamamilə yox olmasına səbəb olur, bu da ifadənin əsasında duran fiziki reaksiyadır. Məsələn, cümlədə "Keçəl Həmzənin tüpürcəyi qurudu" ifadəsi Keçəl Həmzənin çox güclü qorxu hissi keçirdiyini, eləcə də bu hissin bədənindəki fiziki təzahürlərdən birini – tüpürcəyin azalmasını ifadə edir. Bu, məcazi bir ifadədir və hərfi mənada tüpürcəyin tamamilə qurumasını bildirmir.