Turşulu – Kimyəvi birləşmələrin, məhlulların və ya maddələrin turş xüsusiyyətlərini ifadə edən termindir. Turşuluq dərəcəsi pH miqdarı ilə ölçülür. Aşağı pH dəyəri daha yüksək turşuluğu göstərir.
Antonimlər:
Şirinlik: Turşuluğun əksidir. Şirinlik, əsasən, şəkərin və ya şirin maddələrin varlığını göstərir. Qida məhsullarında, ətir və ləzzətlərdə, hətta ədəbiyyatda metaforik olaraq da istifadə olunur. Məsələn, "şirin sözlər" ifadəsi xoş, mehriban sözləri ifadə edir. Şirinliyin əks tərəfi acı, turş, duzlu və ya dadı olmayan maddələr ola bilər.
Qələvili: Kimyəvi bir anlayış olaraq turşuluğun əksidir. Qələvili, məhlulun və ya maddənin pH dəyərinin 7-dən yüksək olmasını göstərir. Turşulu ilə qələvili bir-birinə zidd anlayışlardır və neytrallaşma reaksiyalarında bir-birini təsirsiz hala salırlar. Kimya, tibb və digər elmi sahələrdə geniş istifadə olunur.
Acılıq: Dad hissi kimi turşuluğun antonimidir. Acılıq, turşluğun kəskinliyini bildirməsə də, dad hissində tam əks tərəfini təmsil edir. Acı dad, həmçinin ədəbiyyatda metaforik olaraq, xoşagəlməz vəziyyətləri və hadisələri ifadə etmək üçün işlədilir.
Hələ bunun turşulu dolması var (S.S.Axundov)
Nə şirindir xoş nəfəsin; Pərdə-pərdə axan səsin (R.Rza)