Cannaçəx’mə
Mənası: Cannaçəx’mə, Ağcabədi, Ağdam, Bərdə və Yevlax bölgələrində yayılmış xörək növüdür. Qaynadılmış süd və suya əlavə edilmiş düyünün həlimi süzüldükdən sonra üzərinə yağ əlavə edilərək hazırlanır. Dadına görə əsasən şirin və yağlı olur. Adının mənşəyi dəqiq bilinməsə də, ehtimal ki, hazırlanma prosesindəki xüsusiyyətlərlə bağlıdır ("canna" – qaynadılmış, "çəx’mə" – qalıq, həlim). Yemək bişirildikdən sonra əldə edilən maye süzülərək atılır, yalnız qatı hissəsi yeyilir. Bu xörəyin əsas tərkib hissələri düyü, süd və yağdır. Hazırlanma üsulu bölgədən asılı olaraq kiçik dəyişikliklər göstərə bilər. Məsələn, bəzi bölgələrdə əlavə olaraq şəkər və ya duz da əlavə oluna bilər.
Bölgə:
- Ağcabədi
- Ağdam
- Bərdə
- Yevlax