Bozbaş
Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi bir xörəyi. Xörəyə əsasən qoyun əti, baş soğan (bütöv halda) və müxtəlif tərəvəzlər əlavə olunur. "Baş" sözü xörəyə əlavə olunan bütöv baş soğanı ifadə edir. "Boz" isə xörəyin hazırlanma prosesində əldə olunan bozumtul rəngini bildirir.
Mənbəyi: Sözün "baş" hissəsi türk dillərinə ortaq olan və "baş" mənasını verən kökdən törəmişdir. "Boz" sözü də türk dillərində geniş yayılmış olub, boz, quruyub solmuş rəngi bildirir. Xörəyin adının yaranmasında, baş soğanın əlavə edilməsi və nəticədə yaranan rəngin əhəmiyyəti ön planda dayanır. Fars dilində bu xörəyə bənzər yeməyə "abguşt" deyilir. Bu oxşarlıq, mətbəx ənənələri vasitəsilə mədəni mübadiləni göstərən bir göstəricidir. Ancaq "Bozbaş"ın farsca "abguşt"dan birbaşa tərcümə olmadığını qeyd etmək vacibdir; əksinə, oxşar tərkibli yeməklərin müxtəlif adlarla adlandırılmasının bir nümunəsidir.