Soğanbozbaşı: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi xörəklərindən biri olan soğanbozbaşı, ətsiz, əsasən soğanın yağda qızardılması ilə hazırlanan duru bir xörək növüdür. "Bozbaş" termini ilə eyni kökə malik olsa da, əsas fərq ətin olmamasıdır. Klassik bozbaş reseptlərində müxtəlif ət növləri (qoyun, mal əti) istifadə olunarkən, soğanbozbaşının əsas tərkib hissəsi bol miqdarda qızardılmış soğandır. Bu xörəyin əsasını yağda qızardılmış və sonra su, ədviyyat və bəzən də digər tərəvəzlər (məsələn, kartof, kök) əlavə edilməklə hazırlanan qatıq-qatıq bir şorba təşkil edir. Soğanın qızardılma üsulu və istifadə olunan ədviyyatların növü və miqdarı, həmçinin digər əlavələrin olması soğanbozbaşının dadını və görünüşünü fərqləndirən amillərdir. Dadını daha da zənginləşdirmək üçün müxtəlif otlar, ədviyyatlar (istiot, kimyon, keşniş) və ətirli bitkilərdən istifadə oluna bilər.
Soğanbozbaşının etimologiyasına baxdıqda, "soğan" sözünün birbaşa mənası ilə "bozbaş" sözünün birləşməsindən əmələ gəldiyini görürük. "Bozbaş" termini isə türki dillərindəki "boz" (boz, açıq rəngli) və "baş" (baş, üst hissə) sözlərinin birləşməsindən yaranmış olub, xörəyin görünüşü ilə bağlıdır. Bu ad, xörəyin rənginə və ya üstündəki ədviyyatların və soğanın yaratdığı görüntüyə istinad edə bilər. Beləliklə, "soğanbozbaşı" adı xörəyin əsas tərkib hissəsini və ümumi görünüş xüsusiyyətini qabardır.
Misal olaraq, "Hətta soğan belə yox idi ki, Fatma soğanbozbaşı bişirə" cümləsində soğanın olmaması soğanbozbaşının bişirilməsinin qeyri-mümkünlüyünü göstərir. Bu, soğanın xörəyin ayrılmaz bir tərkib hissəsi olduğunu vurğulayır. Soğanbozbaşı, adətən, sadə, tələbkar olmayan bir xörək olub, aclıq və yoxsulluq dövründə ətin olmaması halında yemək hazırlamaq üçün alternativ kimi istifadə olunmuşdur. Bununla belə, düzgün ədviyyatlarla hazırlandıqda olduqca dadlı və qidalı bir yeməkdir.