Alginat
Mənası: İs. [lat. Natrii alginas] Qonur və qırmızı yosunlardan (Phaeophyceae və Rhodophyceae siniflərinə aid dəniz yosunlarından) alınan, algin turşusunun duzlarından ibarət olan bir polisakkariddir. Alginat yapışdırıcı xüsusiyyətə malik olduğundan farmakologiyada həblər, kapsulaların hazırlanmasında, həmçinin qida sənayesində qatılaşdırıcı, emulsifikator və stabilizator kimi geniş istifadə olunur. Tibbdə yara sarğıları və diş plomblarının hazırlanmasında da tətbiq olunur. Alginatın əsas tərkib hissəsi algin turşusudur, onun duzları isə alginatlar adlanır. Müxtəlif növ alginatlar mövcuddur, onların xassələri isə algin turşusunun kimyəvi quruluşundan və alınma üsulundan asılıdır. Yüksək yapışqanlığı və biouyğunluğu səbəbindən tibbi tətbiqlərdə geniş yayılıb. Ətraf mühitə qarşı təhlükəsiz olduğundan "təbii" və ya "ekoloji cəhətdən təmiz" məhsulların hazırlanmasında istifadə olunur.
Mənbəyi: Latın dilindən götürülmüşdür. "Alginat" sözü "algin turşusu"ndan törəmişdir. Algin turşusu isə ilk dəfə 1883-cü ildə qonur yosunlardan təcrid edilmişdir. Terminin Azərbaycan dilinə daxil olması isə əsasən kimya və tibb sahələrindən baş vermişdir.