yeni kəşflər 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Mastika

Mənası: İs. [yun. καζηίρε "qatran"] Kul. Şəkər tozu və marşmellounun qarışığından hazırlanan xəmirəbənzər kütlə. Mastika, əsasən şəkər tozu və marşmello əsaslı bir xəmir növüdür. Onun əsas xüsusiyyəti forma alma qabiliyyəti və müxtəlif rənglərə boyanmaq imkanıdır. Tort bəzəyi, fiqurlar və s. hazırlamaq üçün istifadə olunur. Əl ilə yoğrulmaqla və ya xüsusi avadanlıqlar vasitəsilə hazırlana bilər. Həmçinin, mastikanın dadı və toxuması istifadə olunan komponentlərdən asılı olaraq dəyişə bilər. Müxtəlif aromatik əlavələr (vanil, badam, limon və s.) ilə zənginləşdirilə bilər.

Mənbəyi: Sözün etimologiyasına əsasən, yunanca "καζηίρε" (kazíre) sözündən götürülmüşdür ki, bu da "qatran" mənasını verir. Lakin müasir istifadəsində "qatran" mənası ilə heç bir əlaqəsi yoxdur. Şəkər tozu və marşmellodan hazırlanan şirniyyat kütləsi kimi istifadəsi son dövrlərdə, ehtimal ki, Avropa mətbəxindən keçərək Azərbaycan dilinə daxil olmuşdur. Dəqiq mənşəyini təyin etmək üçün əlavə araşdırmalar tələb olunur.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz