Gilas (lat. Prunus cerasus) — Rosaceae (gülçiçəyikimilər) fəsiləsinə aid çəyirdəkli, şirin meyvə və onun ağacıdır. Əsasən ağ, sarı, qırmızı və qara rənglərində yetişən gilalar, zərif dadı və ətirli iyi ilə seçilir. Bu ətirli meyvənin çoxsaylı sortları mövcuddur, hər biri özünəməxsus rəng, ölçü, şirinlik və turşuluq dərəcəsinə malikdir.
Gilas ağacının hündürlüyü 2 ilə 10 metr arasında dəyişə bilər. Yaz aylarında açılan gözəl ağ çiçəkləri ilə landşaftı bəzəyir. Gilas ağacı qulluq baxımından nisbətən iddiasız olsa da, günəşli yerləri və yaxşı qurudulmuş torpağı üstün tutur.
Gilasın tərkibi insan orqanizmi üçün faydalı olan bir çox vitamin və mineral maddə ilə zəngindir. A vitamini, C vitamini, kalium, maqnezium kimi maddələr gilası sağlamlıq üçün əhəmiyyətli bir qida məhsulu edir. Həmçinin, gilası mürəbbə, şirə, kompot, konserv və digər qənnadı məmulatlarının hazırlanmasında geniş istifadə olunur. Gilasdan hazırlanan mürəbbə, xüsusilə, qış aylarında vitamin qəbulunun təmin olunması üçün əla vasitədir.
Gilasın zəngin mədəniyyət tarixi də mövcuddur. Qədim dövrlərdən bəri müxtəlif mədəniyyətlərdə tanınan və qiymətləndirilən gilasa dair rəvayətlər və əfsanələr mövcuddur. Bu gün də gilasa olan maraq azalmır, əksinə, yeni sortların yetişdirilməsi və əkinçiliyin inkişafı ilə daha da geniş yayılır.