Hidrat (yun. hydor – su) kimyada metal oksidlərinin su ilə əmələ gətirdiyi kimyəvi birləşmələrə deyilir. Bu birləşmələr, metal kationları ilə su molekullarının arasında qüvvətli kimyəvi bağların əmələ gəlməsi nəticəsində yaranır. Bu bağlar, koordinasion bağlar adlanır və metal ionunun su molekullarına olan qüvvətli cəlb olunması ilə xarakterizə olunur. Su molekulları metal ionu ətrafında koordinasion sferanı əmələ gətirir. Hidratların tərkibindəki su molekullarının sayı dəyişə bilər və bu, metalın növündən, onun oksidləşmə dərəcəsindən və digər amillərdən asılıdır.
Hidratların əmələ gəlməsi prosesi hidratasiya adlanır. Bu proses nəticəsində su molekulları metal ionuna əlavə olunur və hidrat quruluşunu əmələ gətirir. Hidratasiya prosesi ekzotermikdir, yəni istilik ayrılması ilə müşayiət olunur. Hidratların əmələ gəlməsinə təsir edən amillər arasında temperatur, təzyiq və həlledici mühit də vardır.
Hidratlar, çox vaxt kristal quruluşda olur və xarici görünüşünə görə əsas maddədən fərqlənə bilər. Məsələn, susuz mis(II) sulfat ağ rəngdə, hidratlaşmış mis(II) sulfat isə mavi rəngdədir. Bu rəng dəyişikliyi, su molekullarının mis(II) ionları ilə əmələ gətirdiyi koordinasion bağlarla əlaqədardır. Hidratlar qızdırıldıqda, su molekullarını itirərək susuz hala keçə bilər. Bu proses dehidratasiya adlanır və əksər hallarda endotermikdir, yəni istilik udulması ilə müşayiət olunur.
Hidratların tətbiq sahəsi genişdir. Onlar sənayedə, kənd təsərrüfatında və tibbdə müxtəlif məqsədlər üçün istifadə olunur. Məsələn, hidratlaşmış kalsium sulfat (gips) tikintidə, hidratlaşmış dəmir oksidləri isə boyalarda və piqmentlərdə istifadə olunur. Elmi tədqiqatlarda isə hidratlar metal ionlarının kimyəvi xassələrini öyrənmək üçün əhəmiyyətli rol oynayır.