izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Kartof (alm. Kartoffel) – dünyanın ən geniş yayılmış və əhəmiyyətli qida məhsullarından biri olan, Solanaceae (tütünkimilər) fəsiləsinə aid bitkidir. Adından da göründüyü kimi, mənşəyi Almaniyadır. Əslində, "kartof" sözü, bitkinin yumrusunu ifadə edir, lakin ümumi istifadədə bitkinin özü üçün də işlədilir.

Kartofun elmi adı Solanum tuberosumdur. Torpağın altında yetişən yumruları nişasta ilə olduqca zəngindir. Bu nişasta ehtiyatı bitkinin qış aylarında və ya əlverişsiz şəraitdə yaşamasını təmin edir. İnsanlar üçün isə kartof əsasən karbohidrat, eyni zamanda müxtəlif vitaminlər (C vitamini, B vitaminləri) və minerallar (kalium, maqnezium) mənbəyidir.

Kartofun qida olaraq istifadəsi çox müxtəlifdir. Qaynadılmış, bişirilmiş, qızardılmış, püresi, əzbək halında və s. bir çox formada süfrələrimizdə yer alır. Həmçinin, kartofdan spirt, nişasta, kartof unu və digər sənaye məhsulları istehsal olunur. Dünyanın müxtəlif mədəniyyətlərində kartofun özünəməxsus bişirmə üsulları və reseptləri mövcuddur.

Qeyd edək ki, kartof əkinçiliyi dünyanın müxtəlif bölgələrində iqtisadiyyata əhəmiyyətli töhfələr verir. Bir çox ölkədə əhalinin qida təminatında mühüm rol oynayır. Ancaq kartof becərilməsində xəstəliklərin və zərərvericilərin qarşısının alınması, suvarma və düzgün gübrələmə əsas amillərdir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz