izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Kərəviz (Apium graveolens) Çətirçiçəklilər (Apiaceae) fəsiləsinə aid, 1-2 illik, xoş ətirli, şirəli və lifli bir ot bitkisidir. İnsanlar tərəfindən əsasən kökü, gövdəsi və yarpaqları qida məqsədilə istifadə olunur. Kök kərəviz, gövdə kərəviz və yarpaq kərəviz kimi üç əsas növü mövcuddur. Hər üç növün də özünəməxsus dad və qoxusu, həmçinin qida dəyəri var.

Kök kərəviz iri, ağ və ya sarımtıl rəngli, yumru kökə sahibdir. Şorba, qızartma, salata və müxtəlif xörəklərin tərkib hissəsi kimi geniş istifadə olunur. Yüksək miqdarda A, K və C vitaminləri, həmçinin fol turşusu və lif ehtiva edir.

Gövdə kərəviz (bəzən "sap kərəviz" də deyilir) uzun, ağarmtıl və ya yaşıl rəngli, ətli saplara malikdir. Xam halda, salatlarda və ya doğranmış şəkildə müxtəlif yeməklərə əlavə olunur. Tərkibində az miqdarda kalor, vitamin və mineral maddələr vardır.

Yarpaq kərəviz isə incə, yaşıl yarpaqları ilə seçilir. Ədviyyat kimi istifadə olunur və çox vaxt şorbalar, souslar və ya digər yeməklərə əlavə edilir. Güclü, xarakterik aromatı ilə tanınır.

Kərəvizin müxtəlif növlərinin istifadəsi mətbəx mədəniyyətinə və fərdi zövqlərə görə dəyişir. Məsələn, Azərbaycan mətbəxində kərəviz əsasən xörəklərin, xüsusilə də ətlə hazırlananların tərkibində istifadə olunur, doğranaraq əlavə edilir. Ancaq dünya mətbəxlərində istifadə sahəsi daha genişdir - salatalar, souslar, şirələr, konservlər və hətta desertlərdə belə rast gəlinir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz