Portağal (Citrus × sinensis) - Rutaceae (Səfərəngilər) fəsiləsinə aid, həmişəyaşıl, çoxillik, ekzotik meyvə ağacıdır. Cənub iqlim zonalarında, subtropiklərdə geniş yayılmışdır. Adətən 5-15 metr hündürlüyə çatan portağal ağacı, ətirli, ağ rəngli çiçəklər açır. Meyvəsi dəyirmi və ya yumurtavari formada olub, qalın, parlaq, narıncı rəngli qabığı ilə fərqlənir. Meyvənin şirəli, turş-şirin ləti tərkibində bol miqdarda C vitamini və digər faydalı maddələr vardır. Portağalın müxtəlif sortları mövcuddur, həm şirin, həm də turş növləri yetişdirilir.
Portağal sözünün etimologiyası ərəb dilindən gəlir. “Naranj” kəlməsindən törəmişdir və bu da öz növbəsində sanskrit dilindəki “nāraga” (narıncı) kəlməsindən əmələ gəlmişdir. Azərbaycan dilinə ərəb vasitəsilə daxil olmuşdur.
Cümlədə istifadə nümunələri:
1. Bağımızda böyüyən portağal ağacı hər payız bol məhsul verir. (Bu cümlədə portağal ağacının məhsuldarlığı vurğulanır.)
2. Səhər yeməyinə portağal şirəsi içməyi çox sevirəm. (Bu cümlədə portağalın şirəsinin içkiyə çevrilməsi göstərilir.)
3. Təzə sıxılmış portağal şirəsi immuniteti gücləndirir. (Portağal şirəsinin sağlamlıq faydaları önə çəkilir.)
4. Tortun üzərini portağal dilimləri ilə bəzədik. (Portağalın qida məhsulu kimi istifadəsi nümunəsi.)
5. Saysız-hesabsız meyvə, portağal ağacları çiçəkləyəcək. (Səfərli misalında olduğu kimi, portağal ağaclarının bol çiçəklənməsini ifadə edir.)