Yeyinti Məhsullarının İstehlak Dəyərliliyi
Mənası: İnsanların qidalılıq, bioloji və fizioloji tələbatını ödəmək qabiliyyətinə malik olan, müvafiq məqsədlər üçün nəzərdə tutulan və istifadə edilən yeyinti məhsullarının keyfiyyət göstəricisidir. Bu göstərici, məhsulun tərkibindəki qida maddələrinin (zülallar, karbohidratlar, yağlar, vitaminlər, minerallar və s.) miqdarı və keyfiyyəti, həmçinin onun orqanizm tərəfindən mənimsənilmə dərəcəsi ilə müəyyən olunur. Yeyinti məhsullarının istehlak dəyərliliyi, məhsulun təzəliyi, saxlama şəraiti və emal üsulundan da asılıdır. Yüksək istehlak dəyərliyinə malik məhsullar insan orqanizminin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan qida maddələrini tam təmin edir və sağlamlığın qorunmasına kömək edir.
Sahə:
- Qida elmi
- Qida texnologiyası
- Pəhrizşünaslıq
- Tibbi-profilaktik tədbirlər
- İqtisadiyyat (kənd təsərrüfatı məhsullarının qiymətləndirilməsi)