Bozdamac
Mənası: Sac üzərində bişirilən, maya qatılmadan hazırlanan nazik və quru çörək növü. Adətən, xəmirin mayasız olması səbəbindən dadı digər çörəklərdən fərqlənir və daha sərt olur. Bakıda yayılmış bir deyimdə olduğu kimi, "Bozdamac, əlim xəmirri, qarnım ac" ifadəsi bozdamacın sadəliyinə və tez hazırlanmasına işarə edir.
Bölgə:
- Bakı
- İsmayıllı
- Qazax
- Salyan
Əlavə məlumat: Bozdamacın hazırlanması üçün xüsusi bir bacarıq tələb olunmur. Sadəcə un, su və bir az duzdan ibarət olan xəmir sacda nazik yayılır və bişirilir. Bozdamac əsasən qədim zamanlardan bəri yoxsul əhalinin qidası olub. Hal-hazırda isə daha çox milli mətbəxin bir hissəsi kimi qalmaqdadır və bəzi bölgələrdə daha çox yayılmışdır. "A Şa:nisə xala, bozdamacı bişirib" misalında olduğu kimi, bozdamacın hazırlanması bəzən ev işlərini bacaran qadınlarla əlaqələndirilir.