yemək etimologiyası 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Parçabozbaş

Mənası: Parçabozbaş, mürəkkəb quruluşa malik bir Azərbaycan milli xörəyidir. Adı "parça" və "bozbaş" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Parça" sözü burada ətin doğranmış, parçalanmış halda olduğunu ifadə edir. "Bozbaş" isə öz növbəsində ət, düyü, paxlalı bitkilər və tərəvəzlərdən hazırlanan qalın, qatı xörəklər üçün ümumi bir termindir. Beləliklə, Parçabozbaş, doğranmış ət əsaslı, müxtəlif tərəvəz və paxlalı bitkilərin əlavə olunduğu, qalın və doyurucu bir xörəkdir.

Mənbəyi: Parçabozbaşın etimologiyası, adından da göründüyü kimi, iki kökdən ibarətdir: "parça" və "bozbaş". "Parça" sözü fars dilindən keçmiş qədim türk sözüdür və "parçalanmış", "doğranmış" mənalarını verir. "Bozbaş" isə Azərbaycan mətbəxinə xas olan bir termindir və ət əsaslı, qalın və qatı xörəkləri ifadə edir. Bozbaşın özünün də etimologiyası mübahisəli olsa da, geniş yayılmış fərziyyələrə görə, "boz" (qaranlıq rəng) və "baş" (baş əti) sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. Bu termin, ətin qaynadılmasından sonra əmələ gələn qaranlıq suyu ifadə edə bilər. Parçabozbaşın hazırlanma üsulu zamanla dəyişsə də, əsas ingredientləri və adı öz mənasını saxlayarağından, onun tarixinin Azərbaycan mətbəxinin inkişaf tarixi ilə sıx bağlı olduğunu demək olar.

Regional Xüsusiyyətlər: Parçabozbaş, əsasən Azərbaycanın bütün regionlarında geniş yayılmış bir yeməkdir. Ancaq hazırlanma üsulu və əlavə olunan tərəvəz və ədviyyatlar regional fərqlər göstərə bilər. Məsələn, Şirvan regionunda daha çox ədviyyatdan istifadə olunurken, Qərbi Azərbaycanda daha çox kartof və lobya əlavə olunur.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz