Paştet
Mənası: Ovulmuş ətdən, xüsusilə də qoyun və ya balıq ətindən (ənənəvi olaraq qoyun ciyərindən) hazırlanan, xırda doğranmış və ya püresi halına salınmış, ədviyyatlarla zənginləşdirilmiş, qəliblərdə bişirilən və soyuduqdan sonra xidmət olunan bir növ yemək.
Mənbəyi: Söz alman dilindən ("Pastete") gəlmişdir. Alman sözü isə orta əsrlər Fransızcası olan "pâté" sözündən törəmişdir. "Pâté" sözü isə latın dilindəki "pasta" (xəmir) sözündən götürülmüşdür. Beləliklə, "paştet" sözü etimoloji olaraq xəmir ilə əlaqəli olsa da, müasir istifadəsində ət və digər maddələrdən hazırlanmış bir yeməyi ifadə edir. Azərbaycan mətbəxində paştet, əsasən qoyun ciyəri ilə hazırlanması ilə seçilir və xüsusilə bayram süfrələrində, toy və yas mərasimlərində tez-tez rast gəlinir. Hazırlanma üsulu və tərkibi regionlardan asılı olaraq müxtəliflik göstərə bilər. Məsələn, bəzi bölgələrdə paştetə göbələk, yumurta və digər əlavələr əlavə olunur.