izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Paştét [alm. Pastete] – Xırdalanmış və ya doğranmış ət, balıq, quş əti, tərəvəz və ya digər məhsulların xüsusi texnologiya ilə qarışdırılıb, ədviyyatlarla zənginləşdirilərək, bəzən isə konservləşdirilərək əldə edilən, yumşaq, kremvari və ya pasta formasında olan yemək növüdür. Paştetin əsas xüsusiyyəti onun homogen, hamar toxumasıdır. Hazırlanması üçün müxtəlif üsullar mövcuddur: əvvəl bişirilmiş, qızardılmış və ya buxarda hazırlanmış məhsullar xırda doğranılır, ya da xüsusi qarışdırıcılarla püre halına salınır və sonra ədviyyatlar, yağlar (kərə yağı, bitki yağı) və digər əlavələr (məsələn, göbələk, zeytun, qoz) əlavə edilir. Sonradan əldə edilən qarışıq müxtəlif formalarda (qablarda, formalarda) soyudulur.

Paştetin mənşəyi Almaniya dilindən gəlməklə (Pastete), əslində Fransızca "pâté" sözündən törəmişdir. Fransızca sözün kökü isə latın dilindəki "pasta" sözündəndir. Beləliklə, "paştet" sözünün leksik mənasında "xırdalanmış və qarışdırılmış pasta" fikri əks olunur. Tarixən paştet əsasən zəngin ailələrin süfrəsini bəzəyən bir yemək olub, müasir dövrdə isə geniş yayılmış və çeşidləri çox olan bir yemək növüdür.

Paştetin istifadəsi müxtəlif ola bilər: soyuq yemək kimi düzəldilmiş səhər yeməyi ilə birlikdə verilə bilər, sendviçlərə, tostlara sərilə bilər; qızardılmış çörəklə, tərəvəzlərlə və digər əlavələrlə birlikdə yeyilə bilər. Paşteti həm ev şəraitində, həm də müxtəlif restoran və kafelərdə hazırlayıb satırlar.

Paştetin növləri müxtəlif əsas komponentlərin istifadəsindən asılı olaraq müxtəlifdir: qara ciyər paşteti, balıq paşteti, tərəvəz paşteti, quş əti paşteti və s. Bu çeşidlilik yeməyin dad və qida dəyərini artırır.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz