Düşbərəxor (düşbərə + fars. xor) – Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan düşbərənin hazırlanması və təqdim olunması üçün nəzərdə tutulmuş xüsusi qabdır. Bu sözün etimologiyasına nəzər salsaq, "düşbərə"nin özünün bişirilən yeməyin adından gəldiyini, "xor"un isə fars mənşəli olub, "qab", "damar" və ya "savad" mənasını verdiyini görərik. Beləliklə, düşbərəxor, əslində, düşbərənin saxlandığı və ya təqdim olunduğu qab deməkdir.
Tarixən, düşbərəxorlar müxtəlif materiallardan hazırlanırdı. Misal üçün, sadə gil qablar, bəzən isə daha zərif və dəbdəbəli çini gülabzənlər düşbərənin bişirilməsi və ya süfrəyə təqdim olunması üçün istifadə olunardı. Hətta böyük, görkəmli və dayaz formalı düşbərəxorlar (bəzən "supnik" kimi də adlandırılanlar) da mövcud idi ki, bunlar daha çox ictimai məclislərdə və ya böyük ailə yığıncaqlarında istifadə olunurdu.
Düşbərəxorun formasının və ölçüsünün seçimi, əsasən, düşbərənin miqdarından və təqdim olunma üsulundan asılı idi. Kiçik qablar fərdi istifadə üçün, böyük qablar isə bir çox insan üçün nəzərdə tutulurdu. Düşbərəxorun estetik tərəfi də əhəmiyyətli idi; bəzi hallarda, xüsusən də bayram süfrələrində, nəfis bəzəkli qablar seçilirdi.
Müasir dövrdə düşbərəxor termini, əsasən, ənənəvi təsəvvürlə əlaqələndirilsə də, onu müxtəlif materiallardan hazırlanmış, düşbərə bişirmək və ya saxlamaq üçün istifadə olunan hər hansı qaba şamil etmək olar. Düşbərəxorun sadəcə bir qabdan çox, Azərbaycan mədəniyyətinin və ənənələrinin bir parçası olduğunu unutmaq olmaz.