Düşbərə Azərbaycan mətbəxinin ən sevilən və tanınmış xörəklərindən biridir. "Düşbərə" sözünün özü də maraqlı bir etimologiyaya malikdir. Bəzi tədqiqatçılar onu farsca "düş" (düşmək) və "bərə" (bir növ xəmir məmulatı) sözlərinin birləşməsi kimi izah edirlər, bu da xəmirin suda "düşərək" bişirilməsini ifadə edir. Başqa bir versiyaya görə isə, "düşbərə" sözü türk dillərindən gəlir və "dəmli xəmir" mənasını verir.
Hazırlanması olduqca zəhmət tələb edən düşbərənin əsasını nazik yayılıb doğranmış xəmir parçaları təşkil edir. Bu xəmir parçaları adətən çox incə olur, demək olar ki, şəffaf görünür. Xəmirin içinə ət (əsasən qoyun əti) əlavə olunur, bəzən isə ətə soğan, göyərti və ədviyyatlar da qatılır. Ətli xəmir parçaları əl ilə diqqətlə bükülür və sonra duzlu suda bişirilir.
Düşbərənin dadı əsasən istifadə olunan ətin keyfiyyətindən və ədviyyatlardan asılıdır. Bişmiş düşbərənin üstünə əlavə olaraq ərimiş yağ, qatıq, qaymaq və ya ətirli otlar əlavə edilərək təqdim olunur. Bəzi bölgələrdə düşbərənin içərisinə qarışıq ət (mal əti, dana əti) və ya hətta balıq da qoyulur. Bu da düşbərənin regionlara görə dad və tərkibinin müxtəlifliyini göstərir.
Sadəcə bir xörək deyil, həm də Azərbaycan mədəniyyətinin ayrılmaz bir hissəsi olan düşbərə, ailə süfrələrində və bayram şənliklərində tez-tez rast gəlinən ləzzətli və doyurucu bir yeməkdir. Onun hazırlanması prosesinin özünəməxsusluğu və dadının unikallığı onu Azərbaycan mətbəxinin ən qiymətli incilərindən birinə çevirir.