Göyəm (Prunus cerasifera), gilas və ərik kimi sümükmeyvəlilər fəsiləsinə aid olan, orta boylu, çox vaxt kolvari formada bitən bir ağac növüdür. Azərbaycanın müxtəlif bölgələrində, xüsusilə də dağlıq ərazilərdə geniş yayılıb. Onun fərqləndirici xüsusiyyəti, adından da göründüyü kimi, göy rəngli, bəzən tünd-qırmızımtıl rəngə çalan, ətirli, lakin turş və ağızbüzüşdürücü meyvələridir.
Göyəm meyvələri şirin olmasa da, müxtəlif növlərdə acımtıl-turş dadı və xüsusi bir ətri ilə seçilir. Bu xüsusiyyətləri səbəbindən əsasən təzə halda yeyilməkdən daha çox, konservləşdirmə, mürəbbə və ya şirə istehsalında istifadə olunur. Həmçinin, bəzi bölgələrdə göyəm meyvələrindən qurudulmuş meyvə (quru göyəm) hazırlanır və qış aylarında qida olaraq istifadə edilir.
Göyəm ağacının dekorativ dəyəri də var. Baharda ətirli çəhrayı və ya ağ rəngli çiçəkləri ilə göz oxşayır, payızda isə yarpaqları qırmızı və ya sarı rənglər alaraq gözəl bir mənzərə yaradır. Ona görə də park və bağların bəzədilməsində də istifadə olunur. Göyəm ağacının davamlılığı və quraqlığa davamlılığı da onu landşaft dizaynı üçün əlverişli edir.
Maraqlı fakt kimi, göyəmin bəzi növlərinin meyvələri olduqca kiçik, bəzilərininki isə nisbətən iri olur. Həmçinin, göyəm ağacının müxtəlif sortları yetişdirilir və seleksiya işi davam etdirilir ki, daha şirin və iri meyvəli növlər əldə edilsin. Göyəmin tibbdə də istifadəsi mövcuddur, lakin bu sahədə araşdırmalar daha ətraflı aparılmalıdır.