Jelatinləşdirilmə, bir maddənin jelatin halına gətirilməsi prosesidir. Bu proses, əsasən, kollagen zülalının qızdırılma və soyudulma yolu ilə jelə çevrilməsinə əsaslanır. Jelatin, suda həll olunan, viskoz və qatı bir maddədir və qida sənayesində, farmakologiya və digər sahələrdə geniş istifadə olunur.
Jelatinləşdirilmə prosesi, kollagenin molekulyar strukturunda dəyişikliklərə səbəb olur. Yüksək temperaturda kollagen lifləri açılır və su ilə qarışaraq kolloid bir məhlul əmələ gətirir. Soyuduqda isə bu məhlul jelə çevrilir. Jelatinləşmənin dərəcəsi bir neçə amildən asılıdır: istifadə olunan kollagenin növündən, temperaturdan, pH səviyyəsindən və digər əlavə maddələrdən.
Qida sənayesində jelatinləşdirilmə, marmelad, jeli, şəkərli şirniyyatlar və digər qida məhsullarının istehsalında geniş tətbiq olunur. Onun köməyi ilə məhsullara istənilən qatılaşma, viskozite və tekstura verilir. Farmakologiya sahəsində isə jelatin, dərman kapsulalarının və digər tibbi preparatların hazırlanmasında istifadə olunur. Bundan başqa, fotoqrafiya, kosmetika və digər sahələrdə də jelatinləşdirilmə prosesi mühüm rol oynayır.
Maraqlı bir fakt kimi qeyd etmək olar ki, jelatinin əldə edilməsi üçün müxtəlif heyvanların dəri, sümüklər və digər hissələri istifadə olunur. Jelatinləşdirilmə prosesi, bu xammalın düzgün emalı və təmizlənməsini tələb edir. Müasir texnologiyalar sayəsində yüksək keyfiyyətli və təhlükəsiz jelatin istehsalı mümkün olmuşdur.