Krem [fr. crème] – Şəkər, qaymaq, süd, yağ, yumurta və digər komponentlərin qarışdırılması nəticəsində əldə edilən, xüsusiyyətindən asılı olaraq mayeləşmiş və ya qatı formada olan şirniyyat məmulatı. Krem geniş bir kulinar terminidir və onun hazırlanma üsulu və tərkibi çox müxtəlifdir. Adi, sadə kremlərdən tutmuş, mürəkkəb və zərif reseptlərlə hazırlanan spesifik növlərinə qədər geniş çeşiddə krem mövcuddur.
Klassik krem reseptləri əsasən şəkərlə çalınmış qaymaqdan ibarət olsa da, müasir kulinariyada fərqli yağ növləri (kərə yağı, bitki mənşəli yağlar), süd məhsulları (qatılaşdırılmış süd, qatıq), yumurta sarısı, meyvə püresi, kakao, qəhvə, vanil və digər əlavələr kremə spesifik dad və görünüş qatmaq üçün istifadə olunur. Hətta bəzi reseptlərdə spirtli içkilər də kremə əlavə edilir.
Kremin sıxlığı və tutarlılığı istifadə olunan komponentlərin nisbətindən və hazırlanma texnologiyasından asılıdır. Bəzi kremlər hamar və maye, digərləri isə qatı və hətta havada saxlanıla biləcək qədər möhkəm olur. Krem müxtəlif şirniyyat məmulatlarında, tortlarda, pirojna, pasta, vafli və s. istifadə olunur; eyni zamanda müstəqil şirniyyat kimi də yeyilə bilir.
Krem hazırlamaq üçün çoxlu sayda üsul mövcuddur. Bəzi kremlər sadəcə olaraq qaymaq və şəkərin qarışdırılması ilə, digərləri isə xüsusi texnologiyaların (məsələn, su buxarında bişirilmə) tətbiqi ilə hazırlanır. Krem hazırlama prosesi asan və ya çətin ola bilər, reseptdən asılı olaraq vaxt tələb edə bilər. Lakin, nəticədə həm dadlı, həm də gözəl görünüşə malik olan incə bir şirniyyat əldə edilir.