Qidalandırıcı sifəti, əsasən canlıların sağlamlığı və böyüməsi üçün zəruri olan qidanı təmin etmə qabiliyyətini ifadə edir. Sadəcə "qida verən" deyil, daha dəqiq desək, orqanizmin normal fəaliyyəti, inkişafı və bərpası üçün lazım olan enerji və quruluş materiallarını təmin edən maddələri ehtiva edən və ya istehsal edən deməkdir.
Qidalandırıcı maddələr, müxtəlif qida məhsullarında müxtəlif miqdarda və formalarda mövcuddur. Bunlara zülallar, karbohidratlar, yağlar, vitaminlər, minerallar və su daxildir. Hər bir qida komponentinin özünəməxsus rolu var: zülallar hüceyrələrin quruluşunu təşkil edir, karbohidratlar enerji mənbəyi kimi çıxış edir, yağlar bədənin mühafizə funksiyalarını yerinə yetirir, vitaminlər və minerallar isə müxtəlif biokimyəvi proseslərdə katalizator rolunu oynayırlar. Qidalandırıcı maddələrin balanslı qəbulu sağlamlığın əsasını təşkil edir.
Bir maddənin "qidalandırıcı" adlandırılması üçün sadəcə "cana faydalı" olması kifayət deyil. Faydalı olan maddələr arasında bəzi dərmanlar və ya əlavələr də var, lakin bunlar qidalandırıcı deyildir. Qidalandırıcı maddələr, orqanizmin normal fizioloji prosesləri üçün birbaşa enerji və ya quruluş bloku təmin edən maddələrdir. Ona görə də, "qidalandırıcı" termini daha çox bioloji və fizioloji kontekstdə istifadə olunur.
Maraqlı bir məqam odur ki, "qidalandırıcı" anlayışı müxtəlif canlılar üçün fərqli ola bilər. Məsələn, insan üçün qidalandırıcı olan bir maddə başqa bir canlı üçün zəhərli ola bilər. Bundan əlavə, eyni qida maddəsinin müxtəlif insanlarda fərqli təsirləri ola bilər, bu da genetik faktorlar və həzm sisteminin fərdi xüsusiyyətləri ilə əlaqədardır.