izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

QovunCucurbitaceae (Qabaqkimilər) fəsiləsinə aid, Cucumis melo növünə mənsub, uzunsov, kürəvi və ya silindrik formalı, şirin və ətirli meyvə. Onun dadı və ətri şəkər miqdarı, yetişmə dərəcəsi və çeşidindən asılı olaraq dəyişir. Qovun müxtəlif rənglərə (sarı, narıncı, yaşıl, ağ) və ölçülərə malik ola bilər. Həm təzə halda, həm də konservləşdirilmiş, şirələnmiş və ya qurudulmuş formada istehlak olunur.

Qovunun yetişdirilməsi qədim zamanlardan bəri bilinir və dünyanın mülayim və isti iqlim zonalarında geniş yayılıb. Müxtəlif növ və sortları mövcuddur, hər birinin özünəməxsus dadı, ətri və xarici görünüşü var. Məsələn, qalın qabığı olan və ya nazik qabığı olan, şirəli və ya daha quru ətli qovun növləri vardır. Hətta bəzi növlərin qabığı belə yeyilir.

Azərbaycan mətbəxində qovun müxtəlif yeməklərin, şirələrin, mürəbbələrin və hətta turşuların hazırlanmasında geniş istifadə olunur. Qovundan hazırlanan şirələr, xüsusilə yay aylarında, sərinləyici və canlandırıcı içki kimi qiymətləndirilir. Qovun həmçinin xalq təbabətində müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunmuşdur, məsələn, həzm sisteminin işini yaxşılaşdırmaq və bədəni təmizləmək üçün.

Söz birləşmələri olan "Bostançı qovun dərdi", "Kal dərdi, qovun dərdi" ifadələri isə əsasən kiçik, əhəmiyyətsiz problemləri, narahatlıqları ifadə edir. "Yığılın, qohumlar!" ifadəsi ilə isə qovun yığımının ailə və ya qohumlar arasında bir araya gəlməni, ortaq işdə iştirak etməni simvolizə edir. Bu, qovun yetişdirilməsinin kollektiv xarakterini və yığım zamanı birgə əməyin əhəmiyyətini vurğulayır.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz