izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Narqovurması (is. aşp.) – Azərbaycan mətbəxinin zənginliyini əks etdirən, əsas tərkib hissəsi nar olan bir qovurma növüdür. Adi qovurmalardan fərqli olaraq, narın özünəməxsus turş-şirin dadı və qırmızı rəngi yeməyə xüsusi bir ləzzət və estetik görünüş bəxş edir. Narın tərkibindəki antioksidanlar və vitaminlər qovurmanın sağlamlıq baxımından faydasını artırır.

Narqovurması adətən quzu, toyuq və ya mal ətindən hazırlanır. Ətin qovrulması prosesində ona nar şirəsi, nar dənələri və ya hətta nar qabığının əlavə olunması mümkündür. Narın turşuluğu ətin dadını tamamlayır və ona xüsusi bir harmoniya qatır. Bəzi reseptlərdə narın əlavə olaraq ədviyyatlarla (məsələn, keşniş, kəklikotu, istiot) birlikdə istifadəsi də qeyd olunur. Bu ədviyyatlar narın dadını daha da vurğulayır və qovurmanın ətirini artırır.

Narqovurmasının hazırlanma üsulu bölgədən bölgəyə fərqlənə bilsə də, əsas tərkib hissəsi həmişə nardır. Qovurma qızardılmış formada, ya da qazanda bişirilə bilər. Hər iki halda da, narın təbii şirinliyi və turşuluğu yeməyə özünəməxsus bir xüsusiyyət verir. Narqovurması adətən düyü, lavşa və ya digər garnirlərlə birlikdə süfrəyə verilir.

Etimoloji baxımdan, "narqovurması" sözü iki sözün birləşməsindən əmələ gəlib: "nar" + "qovurma". "Nar" sözü fars mənşəli olub, "qovurma" isə türk mənşəlidir. Beləliklə, sözün mənası özündə həm əsas tərkib hissəsini, həm də yeməyin növünü əks etdirir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz