Nuqa (fr. nougat) – şəkər siropu əsasında hazırlanan, müxtəlif növ qoz-fındıq, meyvə və digər əlavələrlə zənginləşdirilmiş, bərk və ya yumşaq konsistentliyə malik qənnadı məmulatıdır. Fransız dilindən mənşəli olan sözün etimologiyası “nux” (qoz) sözü ilə əlaqələndirilir və əslində qozlu şirinlik deməkdir. Bu şirinliyin tərkibi və hazırlanması üsuluna görə müxtəlif regional variantları mövcuddur. Məsələn, Fransanın cənubunda hazırlanan nuqa daha çox badamdan, şimalında isə fındıqdan və ya yerkökü toxumundan hazırlana bilir.
Nuqanın tərkibinə şəkər tozu, bal, yumurta ağı, müxtəlif növ qoz-fındıq (badam, fındıq, qoz, fıstıq və s.), quru meyvələr (meyvə qurusu, əncir, kişmiş və s.), ədviyyatlar (darçın, mixək və s.) daxil ola bilər. Hazırlanma texnologiyası şəkərin qaynama nöqtəsinə qədər qızdırılması, sonra qoz-fındıq və digər əlavələrin qarışdırılması və xüsusi formalarda soyudulmasını əhatə edir.
Nuqa müxtəlif formalarda – lövhə, rulon, konfet şəklində istehsal oluna bilir. Dadına görə həm şirin, həm də acımtıl-şirin ola bilər. Əsasən bayram süfrələrinin bəzəyi kimi, həmçinin müstəqil şirniyyat kimi istehlak olunur. Cümlədə nümunələr: “Bayram süfrəsində ətirli nuqa var idi.”, “O, əl işi nuqanı çox sevirdi.”, “Mağazada müxtəlif növ nuqalar satılırdı.”