izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Patka sözü rus dilindən (патка) mənşəli olub, tam şəkərləşməmiş nişastadan ibarət şirin, qatı bir maddəni ifadə edir. Əsasən çuğundur istehsalı zamanı əldə edilir. Bu prosesdə şəkər çuğunduru emal olunduqda, şəkər kristallaşdıqdan sonra qalan qatı, qarışıq bir maye patka adlanır. Tərkibində hələ də müəyyən miqdarda şəkər və digər üzvi maddələr, eləcə də nişasta fraqmentləri olur. Ona görə də patka sadə şəkər məhlulundan daha qatı və yapışqan bir quruluşa malikdir.

Patkanın tərkibindəki nişastanın miqdarı və növü, eləcə də digər komponentlər çuğundurunun növündən və emal texnologiyasından asılı olaraq dəyişə bilər. Bu səbəbdən də patkanın özünəməxsus fiziki və kimyəvi xüsusiyyətləri mövcuddur. Məsələn, rəngi qəhvəyi və ya tünd sarımtıl ola bilər, dadı isə şirin, lakin şəkərin tam təmiz dadından fərqli olaraq bir qədər xüsusi bir dad təəssüratı yaradır. Patka qida sənayesində müxtəlif məhsulların istehsalında, məsələn, bəzi alkoqollu içkilərin hazırlanmasında və ya heyvan yemi kimi istifadə olunur.

Cümlə içərisində istifadəsi nümunələri:

  • Çuğundur emalı zavodunda çoxlu miqdarda patka əldə edilir.
  • Patka heyvan yemi kimi istifadə oluna bilər.
  • Bu şirniyyatın hazırlanmasında patkadan istifadə olunub.
  • Şəkər istehsalının yan məhsulu olan patka ətraf mühitə atılmaq əvəzinə, digər məqsədlər üçün istifadə edilməlidir.

Qeyd edək ki, "patka" sözünün mənası kontekstdən asılı olaraq bəzi fərqlər göstərə bilər. Məsələn, bəzi regionlarda, patka termini şəkərin tam olaraq kristallaşmadığı hər hansı bir qatı şirin maddə üçün istifadə oluna bilər.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz