izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Rulet [fr. roulet - kiçik təkər, fırlanan şey] - Fransız mənşəli bir sözdür və əsasən xörək bişirmədə işlənən, qida maddələrinin rulon şəklində bükülərək hazırlandığı bir yemək növünü ifadə edir. "Rulet" sözünün mənası, hazırlanma üsuluna əsasən dəyişsə də, ümumi mənada bir növ "rulon", "bükülmüş" anlamını verir. Fransız dilindəki orijinal mənası "kiçik təkər, fırlanan şey" olsa da, mətbəxdəki istifadəsi bu forma ilə yaxşı uyğunlaşır. Çünki ət və ya digər qida maddəsi rulon şəklində bükülərək, "fırlanan" bir forma alır.

Lüğətdəki təriflər ruletin iki əsas növünü əks etdirir:

1. Ət və ya kartofdan hazırlanan rulet: Bu növ rulet əsasən döyülmüş ət (mal əti, toyuq əti və s.) və ya kartofdan hazırlanır. Ət və ya kartof incə yayılır, içərisinə isə müxtəlif ədviyyatlar, göbələk, pendir, tərəvəz kimi doldurucular qoyulur. Sonra bu qarışıq sıx bir şəkildə rulon şəklinə bükülür və bişirilir. Bişirmə üsulu qızartmaq, qaynatmaq və ya sobada bişirmək ola bilər. Məsələn: "Bu gün nahara ət ruleti hazırlayacağam".

2. Xəmirdən hazırlanan rulet: Bu növ rulet isə xəmirdən hazırlanır. Xəmir (lay-lay xəmir, kəlbəs xəmiri və s.) açılır, içərisinə şəkərli qarışıq, qoz-fındıq, meyvələr, ədviyyatlar, pendir və s. qoyulur və sonra rulon şəklinə bükülüb bişirilir. Şəkli girdə və ya uzunsov ola bilər. Məsələn: "Şirin ruletləri çox bəyənirəm".

Qeyd etmək lazımdır ki, rulet hazırlama üsulu və içliyinin tərkibi olduqca müxtəlif ola bilər. Hər ölkənin, hətta hər ailənin özünəməxsus rulet reseptləri mövcuddur. Beləliklə, "rulet" sözü ümumi bir qida növünü ifadə etsə də, konkret mənası istifadə olunan reseptdən asılı olaraq dəyişir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz