Albuxara - Quru meyvə kimi tanınan albuxara, əslində, Prunus domestica növünə aid olan Buxara gavalisinin qurudulmuş halıdır. Buxara gavalıları, adından da göründüyü kimi, əsasən Buxara bölgəsində (indiki Özbəkistan) yetişdirilir və qurudulduqdan sonra özünəməxsus dad və toxuma əldə edir.
Quruducu proses zamanı gavalıların tərkibindəki suyun buxarlanması nəticəsində şəkər miqdarı yüksəlir və daha sıx, şirəli bir quruluş əmələ gəlir. Bu proses eyni zamanda albuxaranın saxlama müddətini xeyli uzadır. Albuxaranın rəngi tünd qəhvəyi, qara və ya qırmızımtıl-qəhvəyi ola bilər, dadı isə şirəli, bir qədər turş və ədviyyatlıdır.
Albuxara yalnız dadlı bir quru meyvə deyil, həm də müxtəlif faydalı maddələr ehtiva edir. O, lifli qidalarla zəngindir, bağırsaqların işini tənzimləyir və həzmi yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, albuxara kalium, dəmir, vitamin A və C kimi vacib vitamin və minerallarla zəngindir. Tibbdə də istifadə olunan albuxara, qan təzyiqini tənzimləməyə, ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Verilən nümunədəki cümlədə ("[Şagird] yerdə əyləşib ət doğramağa, məğzibadam, badımcan, albuxara təmizləməyə məşğul idi") albuxara, mətbəxdə istifadə olunan digər qidalarla yanaşı sadəcə bir yemək tərkib hissəsi kimi göstərilir. Lakin, onun tərkibindəki qida dəyəri nəzərə alınarsa, bu sadə cümlənin arxasında daha geniş bir məna gizlənir: şagirdin sağlam və qidalı qidalarla qidalanması.