yemək etimologiyası 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Bozpört

Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus bir xörək növüdür. Ət öz suyunda, yəni pörtlənib bişirilir. Adətən, az miqdarda soğan, pomidor və bibər əlavə olunur və duz vurulur. Yeməyin hazırlanma üsulundan asılı olaraq, digər ədviyyatlar və tərəvəzlər də istifadə oluna bilər. Bozpörtün dadı ətin növündən və bişirilmə üsulundan asılı olaraq dəyişə bilər. Sadəliyi və dadlılığı ilə seçilir.

Mənbəyi: Bozpört sözünün etimologiyası tam aydın deyil. "Pört" sözü qaynamaq, qaynadıb bişirmək mənasını verir və türk dillərindən gəlmədir. "Boz" sözü isə rəng bildirən bir söz olub, bəzi hallarda "sadə", "adi" mənasında da işlənir. Beləliklə, "Bozpört" sözü yəqin ki, "sadəcə ətin öz suyunda pörtlənilərək bişirilməsi" mənasını ifadə edir. Bu yeməyin hazırlanma üsulu əsrlər boyu Azərbaycan kəndlərində və şəhərlərində tətbiq olunmuş sadə və qədim reseptlərə əsaslanır. Xüsusi bir regiona bağlılığı yoxdur, ancaq Azərbaycanın müxtəlif bölgələrində özünəməxsus variantları ilə rast gəlinir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz