Mirəsə Aşı
Mənası: Quba zonasında hazırlanan, əsasən düyü əsaslı, xəmirdən hazırlanmış və kəsilmiş əriştənin əlavə olunduğu bir növ aş növüdür. Quba dialektində "əriştəli aş" kimi də adlandırılır. Adının "Mirəsə" olmasının səbəbi dəqiq bilinmir, lakin ehtimal ki, yeməyin xüsusiyyətləri və ya hazırlanma üsuluna istinad edir. "Mirəsə" sözünün özünün etimologiyası araşdırılmağı tələb edir. Yeməyin adı, əriştənin aşın tərkib hissəsi kimi qeyd edilməsinə görə, əsasən aşın tərkibindən irəli gələn bir addır.
Mənbəyi: Mirəsə aşının mənşəyi Quba zonasına aiddir. Quba regionunun zəngin kulinariya ənənələri və əsasən düyü əsaslı yeməklərin geniş yayılması nəzərə alınarsa, bu yeməyin tarixi bu bölgənin qədim kulinariya ənənələrinə bağlıdır. Dəqiq tarixi məlumatlar məhduddur, lakin xalq arasında nəsildən-nəslə ötürülən reseptlər əsasında bu yeməyin uzun bir tarixə malik olduğu ehtimal olunur. "Mirəsə" adının meydana gəlmə tarixi haqqında daha dəqiq məlumatlar tədqiqat tələb edir.
Regional Xüsusiyyətləri: Mirəsə aşı əsasən Quba və ətraf rayonlarında hazırlanır və bu bölgənin kulinariya mədəniyyətinin ayrılmaz bir hissəsidir. Regionda hazırlanan digər aş növlərindən əriştənin əlavə olunması ilə fərqlənir. Hazırlanma üsulu da regiona xas özəlliklərə malik ola bilər.