yemək etimologiyası 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Sülhüllü

Mənası: Gəncə və Şəki bölgələrinə xas olan, xəmir və ət qarışığından bişirilən bir növ yemək, xörək. Adətən qazan və ya sobada bişirilir.

Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyildir. Ancaq “sül” və “hüllü” kimi iki hissəyə ayrılması ehtimalı var. "Sül" kökündə "ət", "əzələ" mənaları ola bilər, “hüllü” isə ehtimal ki, qalın və ya dolğun xəmirə işarə edir. Bu halda, "Sülhüllü" sözü "ətli, dolğun xəmirli yemək" kimi tərcümə edilə bilər. Gəncə şivəsindəki "sülfüllü" və Şəki dialektindəki "sülhüllü/süffüllü" variantları sözün regional fonetik dəyişikliklərini göstərir. Daha dəqiq etimoloji araşdırmalar sözün mənşəyini daha aydınlaşdıra bilər. Əlavə olaraq, sözün tarixi kökləri, hansı dövrdə və necə yaranması barədə məlumatlar daha dərin tədqiqatlar tələb edir.

Regional Xüsusiyyətləri: Sülhüllü, əsasən Gəncə və Şəki bölgələrində yayılmış ənənəvi bir yeməkdir. Bu bölgələrin mətbəxinin xarakterik xüsusiyyətlərini əks etdirir və həmin regionların qastronomik mədəniyyətinin ayrılmaz tərkib hissəsidir. Hazırlanması üsulu və tərkibi regional variasiyalara malik ola bilər.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz