izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Buterbrod (alm. Butterbrot-dan) – üzərinə yağ, pendir, kolbasa, kürü, yumurta, tərəvəz və ya başqa yeməli maddələr qoyulmuş çörəkdir. Sadə görünüşünə baxmayaraq, buterbrod qida mədəniyyətində xüsusi yer tutur. Onun hazırlanması çox sadə olsa da, istifadə olunan məhsulların keyfiyyəti və kombinasiyası dad keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə dəyişir. Belə ki, sadə bir çörək parçası ilə yağdan tutmuş, incə kulinariya əsərlərinə qədər müxtəlif çeşiddə buterbrod hazırlamaq mümkündür.

Buterbrodun əsasını təşkil edən çörək növü əhəmiyyətlidir. Qara çörək, ağ çörək, çovdar çörəyi, tost çörəyi və s. müxtəlif dad və toxuma təqdim edir. Üzərinə sürtülən yağ da seçim imkanlarını genişləndirir: kərə yağı, margarin, zeytun yağı və ya hətta avokado püresi. Bundan əlavə, pendir, kolbasa, kürü, yumurta kimi əsas maddələrə pomidor, xiyar, göyərti kimi tərəvəzlər əlavə edilərək dadı daha da zənginləşdirmək olar. Hətta meyvələrin də buterbrodlarda istifadəsi əsrarəngiz dad kombinasyonları yaradır.

Buterbrod sadəcə bir qida deyil, eyni zamanda mədəniyyətin və zövqlərin ifadəsidir. Müxtəlif ölkələrdə, hətta müxtəlif ailələrdə fərqli buterbrod reseptləri və adət-ənənələri mövcuddur. Misal üçün, Skandinaviya ölkələrində açıq sendviçlər (smørrebrød) geniş yayılmışdır, Fransada isə croque monsieur və croque madame kimi qızardılmış buterbrod növləri daha məşhurdur. Bütün bunlar buterbrodun sadəliyi altında gizlənən zənginliyi göstərir.

Mətndə göstərilən nümunədə olduğu kimi, buterbrod həm də sadə, tez və əlverişli qəlyanaltı kimi qiymətləndirilir. Xosrovbəylinin qonaqlığındakı buterbrod və qəhvə dostluq və sadəliyə dəlalət edir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz