Cəfəri (ərəbcədən) – Petroselinum crispum elmi adıyla tanınan, keşnişə bənzəyən, lakin ondan fərqli dad və ətirə malik, ikiillik bir bostan bitkisidir. Kulinariya sənətində geniş istifadə olunan cəfəri, həm təzə, həm də qurudulmuş halda müxtəlif yeməklərə əlavə edilir. Onun xarakterik ətirli dadı, bir çox yeməyə xoş bir ləzzət qatır, eyni zamanda, bəzi xəstəliklərin qarşısının alınmasında da rol oynadığı düşünülür.
Cəfərinin yarpaqları incə, tüklü və ya hamar, parlaq yaşıl rəngdə olur. İki növü daha çox məşhurdur: fırıldaq yarpaqlı cəfəri və düz yarpaqlı cəfəri. Fırıldaq yarpaqlı cəfərinin daha qıvrım və bəzən daha qalın yarpaqları var. Hər iki növ də eyni dərəcədə dadlı və qida dəyərinə malikdir. Bitkinin kökü də yeyilə bilir, lakin yarpaqları daha çox istifadə olunur.
Cəfəri toxumunda yüksək miqdarda efir yağı vardır. Bu yağ, bitkiyə xarakterik ətirini və dadını verən bir neçə kimyəvi birləşmədən ibarətdir. Bu efir yağı, cəfəriyə müəyyən dərman xüsusiyyətləri qazandırır. Əsrlərdir ki, cəfəri müxtəlif xalqlarda həzm problemlərinin aradan qaldırılmasında, sidikqovucu kimi, həmçinin bəzi dəri xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur. Lakin, bu xüsusiyyətləri haqqında daha dəqiq məlumat əldə etmək üçün həkimlə məsləhətləşmək lazımdır.
Cəfəri yalnız yeməklərə əlavə olaraq deyil, həm də bəzək bitkisi kimi becərilir. Onun yaşıl, ətirli yarpaqları hər hansı bir bağçada gözəl görünür. Əkinçiliyi olduqca sadə olduğundan, cəfəriyə hər kəs öz bağçasında asanlıqla əkə bilər.