izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Çörək – insan həyatında əsas qida məhsullarından biri olan, əsasən un və sudan bişirilən qida məhsuludur. Tarix boyu müxtəlif mədəniyyətlərdə müxtəlif formada və növlərdə bişirilən çörək, sadəcə qida deyil, həm də mədəniyyətin, tarixin və sosial həyatın ayrılmaz bir hissəsidir.

Ənənəvi olaraq buğda unu ilə hazırlanan ağ çörək, həm dadı, həm də görünüşü ilə seçilir. Yumşaq və hava kimi toxuması, sərt qabığı ilə fərqlənir. Ancaq son zamanlarda müxtəlif taxıl növlərindən, məsələn, qarğıdalı, arpa və ya qarabaşaq unundan istifadə olunaraq hazırlanan çörəklər də geniş yayılmışdır. Qara çörək, adətən qarabaşaq unundan hazırlanır və ağ çörəyə nisbətən daha qaranlıq rəngə, daha sıx toxumaya və fərqli bir dad və ətirə malikdir. Qara çörəyin faydalı maddələrlə zəngin olması ilə də məşhurdur.

Çörək hazırlama üsulları da müxtəlifdir. Sadə, ev şəraitində hazırlanan çörəklərdən tutmuş, mürəkkəb reseptlər əsasında hazırlanan xüsusi növlərə qədər geniş çeşid mövcuddur. Mayalı, maya olmadan, turşulu, şirniyyat çörəkləri və s. kimi çoxlu sayda çeşidi vardır. Hər bir regionun, hər bir xalqın özünəməxsus çörək növləri vardır. Bu çörəklər həmin regionun iqlim şəraiti, əkinçilik ənənələri və mədəniyyəti ilə sıx bağlıdır.

Çörəyin insan həyatındakı rolu yalnız qida olaraq deyil, həm də mədəni və simvolik əhəmiyyətə malikdir. Bir çox mədəniyyətdə çörək, bolçuluq, tərəqqi və bərəkət rəmzi kimi qəbul edilir. Süfrədə çörəyin yeri və əhəmiyyəti xüsusi qeyd olunur. Çörək paylaşmaq, dostluq, qonaqpərvərlik və mehribanlığın ifadəsidir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz