izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Çuğundur (Beta vulgaris) - Çuğundurlar, Amaranthaceae fəsiləsinə aid, ikiillik və ya çoxillik bir bitki növüdür. Qırmızı, ağ, sarı və ya hətta bənövşəyi rəngdə olan iri, şirəli yumruları ilə tanınır. Bu yumruların rəngi, bitkinin sortundan və yetişdirilmə şəraitindən asılı olaraq dəyişir. Çuğundurun şirin və ya acılı olma xüsusiyyəti də sort müxtəlifliyinə bağlıdır.

Çuğundurun iri, qövsvari və ya yumru yarpaqları vardır. Yarpaqları salata əlavə edilə bilər və vitaminlər, minerallar və antioksidantlar baxımından zəngindir. Yumruları isə şorba, salata, turşulara, hətta şirələrə əlavə edilməklə geniş istifadə olunur.

Tarixən, çuğundur müxtəlif mədəniyyətlərdə ərzaq məhsulu kimi yetişdirilib. Arxeoloji tapıntılar çuğundurun min illərdir insanların qidasında olduğunu göstərir. Qədim dövrlərdə, yumrularından əlavə, bitkinin yarpaqları və toxumları da istifadə olunmuşdur. Bu gün isə çuğundur dünyanın bir çox ölkəsində geniş miqyasda yetişdirilir və müxtəlif növləri mövcuddur. Bəzi növləri şəkər istehsalında, bəziləri isə ərzaq məhsulu kimi istifadə olunur.

Rüstəm bəy nümunəsində göstərildiyi kimi, çuğundur digər tərəvəz bitkiləri ilə yanaşı, əkinçilikdə mühüm yer tutur. Onun əkilməsi torpağın keyfiyyətinə və suvarma rejiminə bağlıdır. Çuğundurun yetişdirilməsi üçün münbit torpaq və müntəzəm suvarma tələb olunur.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz