izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Dolma1 (dolmaq felindən törəmiş isim): Əsasən üzüm yarpaqlarına, kələmə, badımcana və ya başqa tərəvəzlərə ət, düyü, göyərti və ədviyyatlardan ibarət qarışıq doldurulması ilə hazırlanan milli Azərbaycan yeməyidir. Doldurulan materialların tərkibi və növü bölgədən bölgəyə, hətta ailədən ailəyə dəyişsə də, dolmanın əsas xüsusiyyəti içliklə doldurulmuş tərəvəz qabının bişirilməsidir.

Dolmanın hazırlanma üsulları çox müxtəlifdir. Bəzi bölgələrdə yarpaqları əvvəlcə qaynadılır, bəzilərində isə xam halda istifadə olunur. Ət növü də müxtəlif ola bilər: mal əti, quzu əti, toyuq əti və ya onların qarışığı. Düyü növü, ədviyyatlar, göyərtilər (şüyüd, keşniş, cəfəri) və əlavə edilən digər maddələr (məsələn, quru meyvələr) dolmanın dadını və görünüşünü müəyyən edir.

Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi və sevilən yeməklərindən olan dolma, sadəcə bir yemək deyil, həm də zəngin mədəni irs və qonaqpərvərliyin simvoludur. Hər bir ailənin özünəməxsus dolma resepti vardır və nəsillər boyu bu reseptlər qorunub saxlanılır, bir-birinə ötürülür. Dolma bayram süfrələrinin bəzəyi olmaqla yanaşı, gündəlik həyatın da ayrılmaz hissəsidir.

Dolmanın müxtəlif növləri mövcuddur: üzüm yarpağı dolması, kələm dolması, badımcan dolması, bibər dolması və s. Hər birinin özünəməxsus dadı və hazırlanma üsulu vardır. Bu müxtəliflik Azərbaycan mətbəxinin zənginliyini və müxtəlifliyini göstərir. Dolmanın dadı, ətirli ədviyyatlar, ət və tərəvəzlərin uyumlu harmoniyasından yaranan unikal bir təcrübədir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz