Ənbər (ər. عنبر) – nadir və qiymətli bir maddə olub, əsasən kaşalot balığının (Physeter macrocephalus) bağırsağında əmələ gəlir. Bu qəribə və sirli maddənin yaranma mexanizmi hələ də tam aydın deyil, lakin ümumi qəbul edilən nəzəriyyəyə görə, kaşalotun qidalandığı qalamar və kalamarların qətiyyən həzm olunmayan hissələrinin (xüsusilə də gaga-bənzər dimdiklərinin) bağırsağında toplanması və xüsusi bir sekresiya ilə əhatə olunması nəticəsində əmələ gəlir. Bu proses zamanı ənbərin qoxusu və xüsusiyyətləri də formalaşır.
Ənbər, rənginə görə müxtəliflik göstərir: qara, boz, sarımtıl və hətta ağ rəngli nümunələrinə rast gəlinir. Toxuması bərk, lakin eyni zamanda yağlıdır və özünəməxsus, güclü, ətirli bir qoxuya malikdir. Bu qoxu, ənbəri ətir sənayesində çox qiymətli bir komponent halına gətirir. Çünki ənbər, ətirlərə güclü, uzunmüddətli bir ətir əlavə edir və digər ətirlərin daha uzun müddət saxlanmasına kömək edir. Təbii ənbər o qədər nadirdir ki, tez-tez sintetik ənbər əvəz olunur.
Tarixən ənbər, yalnız dənizçilər və balıqçılar tərəfindən əldə edilirdi. Onlar sahillərə yuyulan ənbəri toplayır və ya kaşalot balıqlarını ovlayaraq əldə edirdilər. Ənbərin tapılması və əldə edilməsinin çətinliyi və nadirliyi onu həmişə qiymətli və eksklüziv bir məhsul halında saxlayıb. Bu səbəbdən də ənbər əsasən yüksək keyfiyyətli, elit ətirlərdə istifadə olunur.
Ənbər haqqında bir çox mif və əfsanə də mövcuddur. Bəzi mədəniyyətlərdə ona müalicəvi xüsusiyyətlər də aid edilirdi. Lakin bu iddiaların elmi əsası yoxdur. Ənbər əsasən öz ətir xüsusiyyətləri ilə məşhurdur və ətir sənayesinin qiymətli bir tərkib hissəsi olaraq qalır.