Köpükləndirmək: Mayenin səthində köpük əmələ gətirmək, mayeni köpükləndirmək prosesi. Bu, sadəcə mayenin qarışdırılması, çalxalanması və ya ona müəyyən maddələr əlavə olunması nəticəsində baş verə bilər. Köpüklənmənin dərəcəsi mayenin tərkibindən, temperaturundan, təzyiqdən və qarışdırma intensivliyindən asılıdır.
Proses müxtəlif üsullarla həyata keçirilir. Məsələn, çox sürətli qarışdırma, hava vurulması, səth aktiv maddələrin (məsələn, sabun, detergenlər) əlavə edilməsi köpüklənməyə səbəb olur. Kimyəvi reaksiyalar zamanı da köpüklənmə müşahidə oluna bilər. Məsələn, soda və sirkənin reaksiyasında karbon qazının ayrılması köpük əmələ gətirir.
Köpükləndirmənin praktiki tətbiqləri çoxdur. Qida sənayesində köpükləndirmə xüsusilə tort, pasta və digər şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunur. Yanğınsöndürmə vasitələrində köpükləndirmə prosesi yanğını söndürmək üçün istifadə olunur. Metallurgiyada isə, köpükləndirmə əritmələrin təmizlənməsi üçün tətbiq olunur.
Misal olaraq verilən "Gümrah barkazı suyu köpükləndirib sıçrada-sıçrada köhnə körpüyə yan aldı" ifadəsində, "köpükləndirmək" feli suyun şiddətlə hərəkət etdiyini, səthində dalğalar əmələ gəldiyini və çox güman ki, hava ilə qarışdığını ifadə edir. Suyun hərəkətinin sürəti və şiddəti "sıçrada-sıçrada" ifadəsi ilə vurğulanır.