Qazayağı (Apium graveolens var. rapaceum) – çətirkimilər fəsiləsinə aid, ikiillik, kök yumruları yeyilən bir bitkidir. "Qazayağı" adı kök yumrusunun qaz ayağına bənzəməsindən irəli gəlir. Əsasən Aralıq dənizi sahillərində, Yaxın Şərqdə və Şimali Afrikada yetişsə də, mülayim iqlimli bölgələrdə də becərilir.
Qazayağının kök yumrusu, kərəvizə bənzər, lakin daha yumşaq və azacıq şirin bir dada malikdir. Xüsusi ətri isə kərəvizə bənzəsə də, daha zərif və incədir. Bu ətir, bitkidə olan efir yağlarının tərkibindən qaynaqlanır. Yeməklərə əlavə olunan qazayağı onlara ətir və xüsusi bir dad verir. Həmçinin, şorbalarda, salatalarda və turşularda geniş istifadə olunur.
Qazayağının tərkibində müxtəlif vitaminlər (A, C, K vitaminləri), minerallar (kalium, maqnezium, dəmir) və antioksidantlar vardır. Bu səbəbdən də qazayağı sağlamlıq üçün faydalı hesab olunur. Məsələn, qan təzyiqini tənzimləməyə, həzm sistemini yaxşılaşdırmağa və iltihab əleyhinə təsir göstərməyə kömək edir.
Qeyd etmək lazımdır ki, "Nəsib dayı özündən iri olan qızlardan geri qalmamağa ç..." cümləsinin mətnə aid olmadığı və qeyri-müəyyən olduğu üçün izah edilməmişdir. Bu hissənin mətnlə əlaqəsi yoxdur.