izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Qurabiyə (ərəbcədən) – un, şəkər tozu, yağ (kərə yağı, margarin və ya bitki yağı), yumurta, süd və ya su, eləcə də müxtəlif əlavələr (badam, fındıq, quru meyvələr, ədviyyatlar və s.) qarışdırılması ilə hazırlanan kiçik ölçülü, kövrək şirniyyat növüdür. Formaca çox müxtəlif ola bilər: girdə, uzunsov, kvadrat, ulduz və s. Qurabiyələrin hazırlanma üsulu və tərkibi regiondan regiona, hətta ailədən ailəyə dəyişə bilər, beləcə hər birimiz özünəməxsus dad və görünüşə malik qurabiyələrlə qarşılaşırıq.

Qurabiyənin tarixi çox qədimdir və kökünü Şərq mətbəxinə aparır. Əsrlər boyu müxtəlif xalqların mətbəxlərində özünəməxsus variantları yaranmışdır. Məsələn, Avropada qurabiyələrin müxtəlif növləri vardır ki, bunların arasında bəziləri Şərq qurabiyələrindən tamamilə fərqlidir. Ancaq əsas komponentlər - un, şəkər və yağ - hər yerdə eyni qalır, bu da qurabiyənin unikal lezzetinin əsasını təşkil edir.

Qurabiyə sadəcə şirniyyat deyil, həm də mədəniyyətimizin bir parçasıdır. Bayramların, ad günlərinin, xoş hadisələrin ayrılmaz atributudur. Qurabiyə hazırlamaq bir çoxları üçün xoş bir məşğuliyyət, ailə üzvlərinin bir araya gəlməsi və birgə yaradıcılıq prosesidir. Hər birimizin xatirələrində nənələrimizin, analarımızın hazırladığı ətirli, dadlı qurabiyələrin xoş təəssüratı qalır.

Qurabiyənin növləri sonsuzdur: badamlı, fındıqlı, şokoladlı, qəndli, kəklikotlu, tarçınlı və s. Hər bir əlavə qurabiyəyə özünəməxsus dad və ətir bəxş edir. Qurabiyənin formasının, ölçüsünün, bəzəyinin müxtəlifliyi də onu həmişə maraqlı və cəlbedici edir. Bir sözlə, qurabiyə həm dadlı, həm də gözəl bir şirniyyatdır.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz