izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Riçal sözü Azərbaycan dilində əsasən şirəli meyvələrin, xüsusilə də üzüm, əncir və tutun doşabda bişirilərək hazırlanan qatı, şirin bir növ mürəbbəsini ifadə edir. Lüğətlərdə verilən qısa izah kifayət qədər ümumi olsa da, riçalın hazırlanma üsulunun özünəməxsusluğu və məhsulun orijinal dadına təsir edən amillər nəzərə alınmalıdır.

Riçalın hazırlanması üçün seçilən meyvələrin yetişmə dərəcəsi, doşabın keyfiyyəti və bişirilmə müddəti son məhsulun dad və quruluşunu müəyyən edir. Məsələn, yetişmiş, şirəli meyvələrdən hazırlanan riçal daha şirəli və xoş ətirli olur. Doşabın keyfiyyəti isə riçalın qatılaşma dərəcəsini və rəngini təyin edir. Uzun müddət bişirilən riçal daha qatı və quruyur, qısa müddət bişirilən riçal isə daha şirəli qalır.

Riçalın əsas xüsusiyyətlərindən biri də onun uzun müddət saxlanıla bilməsidir. Doşabın təbii konservant xüsusiyyətləri sayəsində riçal uzun müddət öz dad və keyfiyyətini saxlayır. Bu səbəbdən də riçal qədim zamanlardan bəri qış tədarükü kimi hazırlanmış və qida məhsulu kimi geniş istifadə olunmuşdur.

Sözün etimologiyasına gəldikdə, “riçal” sözünün mənşəyi tam aydın deyildir. Ancaq bəzi tədqiqatçılar Fars dilindən götürülmüş ola biləcəyini irəli sürürlər. Fars dilində oxşar mənalı sözlər mövcuddur və bu sözlərin fonetik yaxınlığı "riçal" sözünün mənşəyi haqqında fərziyyələr irəli sürməyə əsas verir.

Cümlə içində istifadəsi nümunələri:

  • Nənəm hər payız üzüm riçalı bişirirdi.
  • Əncir riçalı çaya əlavə etsəniz, daha dadlı olar.
  • Bu il tut riçalı çox az oldu.
  • Qış üçün meyvə riçalı hazırladım.
Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz