Salat: Azərbaycan dilində "salat" sözü rus dilindən (салат) gəlmişdir. Əslində, bu sözün kökü latın dilindəki "salata" sözünə dayanır. Latınca "salata" sözü isə "duzlanmış bitki" mənasını verir. Yəni, əvvəllər salat daha çox duzlanmış və ya turşuluq əlavə edilmiş tərəvəzlərdən ibarət olub.
Müasir Azərbaycan mətbəxində "salat" termini müxtəlif tərəvəzlərin, meyvələrin, bəzən ətin, balığın, yumurtanın və digər ərzaq məhsullarının xırdalanaraq, bir-biri ilə qarışdırılıb, əlavə olaraq isə müxtəlif souslar (zeytun yağı, xama, mayonez, sirkə, limon suyu və s.) və ədviyyatlarla zənginləşdirilərək hazırlanan soyuq yeməklər üçün işlədilir. Bu yeməklərin tərkibi və dadı çox müxtəlif ola bilər – sadəcə tərəvəzlərdən ibarət olan salatdan tutmuş, daha mürəkkəb reseptlərə malik, müxtəlif ədviyyatlar, qoz-fındıq, pendir və s. ilə bəzədilmiş salatlara qədər.
Salatlar həm əsas yemək kimi, həm də əsas yeməyin yan yeməyi kimi süfrəyə verilir. Onların qidalanma dəyəri, tərkibindəki ərzaq məhsullarından asılı olaraq dəyişir. Məsələn, tərəvəz salatları vitamin və mineral baxımından zəngindir, ətli və ya balıqlı salatlar isə daha çox protein ehtiva edir.
Cümlədə işlənmə nümunələri:
- Bu gün naharda toyuq ətli salat yedi.
- Tərəvəz salatı çox faydalıdır.
- O, öz əl işləri ilə bəzədiyi gözəl bir salat hazırladı.
- Restoranda xüsusi bir salat sifariş etdi.