Döymə
Mənası: Buğda yarması ilə süddən hazırlanmış bir növ yemək. Cəbrayıl bölgəsinə məxsus olan bu yeməyin adı, hazırlanma üsulundan irəli gələn bir termindir.
Mənbəyi: Sözün əsasında “döymək” feili dayanır. Yəni, “döymə” sözü mənşəcə feildən törəmiş bir isimdir. Buğda yarmasının bişirilmə prosesində xüsusi bir üsulun tətbiq olunması nəzərdə tutulur. Bu üsulun dəqiq təsviri məlum olmasa da, adın “döymək” felindən törəməsi, yarmanın bişirilmə prosesində müəyyən bir intensivlik və ya xüsusi texnikanın olduğunu göstərir. Ənənəvi Cəbrayıl mətbəxinin bir parçası olan “döymə”nin resepti və hazırlanma üsulu əsasən bu bölgədə yaşayanlar tərəfindən qorunub saxlanılır və nəsillər boyu ötürülür.
Regional Xüsusiyyətlər: Döymə, əsasən Cəbrayıl rayonunda və ətraf kəndlərdə hazırlanan və istehlak olunan bir yeməkdir. Digər bölgələrdə bu adla tanınan oxşar yeməklər mövcud olsa da, Cəbrayıl döyməsinin özünəməxsus resept və hazırlanma üsulu vardır. Bu yeməyin tarixi və mədəni əhəmiyyəti Cəbrayıl mətbəxinin zənginliyini və müxtəlifliyini əks etdirir.