yemək etimologiyası 1 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Toğrıl

Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Mahmud Kaşğari lüğətində kəncəkcə "ət və ədviyyat doldurulan bağ" mənasında qeyd olunmuşdur. Bu tərif, Toğrılın ət və müxtəlif ədviyyatlarla doldurulmuş, ehtimal ki, xüsusi bir bişirmə üsuluna malik bir növ yemək olduğunu göstərir. Yeməyin hazırlanma üsulu və tərkibi haqqında daha ətraflı məlumatlar tarixi mənbələrdə azdır və ya mövcud deyildir. Müasir Azərbaycan mətbəxində analoqu bilinmir.

Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil, lakin Mahmud Kaşğari lüğətinə əsasən, kəncə türkcəsindən (qədim türkcənin bir dialekti) Azərbaycan dilinə keçmiş arxaik bir söz olduğu ehtimal olunur. Kəncə dialekti özünün xüsusi leksikası ilə seçildiyindən, Toğrıl sözünün də bu dialektə məxsus olduğu və zaman keçdikcə dilin inkişafı ilə birlikdə istifadədən düşdüyü güman edilir. Digər türkcə dillərdə bu sözə oxşar sözün mövcudluğu barədə məlumat yoxdur.

Region: Mahmud Kaşğarinin qeydinə əsasən, sözün kəncə bölgəsinə (indiki Qırğızıstan ərazisinə) aid olması ehtimal olunur. Lakin, bu yeməyin hazırlanma ənənəsinin başqa bölgələrdə də mövcud olub-olmaması barədə məlumat yoxdur.

Tarixi: Toğrıl sözünün yaşını dəqiq müəyyənləşdirmək çətindir. Mahmud Kaşğarinin lüğətinin yazıldığı dövrü (XI əsr) nəzərə alsaq, sözün ən azı XI əsrdən qalmış arxaik bir söz olduğunu demək olar. Ancaq bu sözün daha qədim dövrlərdən istifadə olunduğu da mümkündür.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz